Ce este un gabion
Un gabion este un element constructiv care este folosit la stabilizarea solului. El se mai foloseşte la împrejmuiri şi chiar la construcţia unor structuri temporare sau permanente. Însă principala lui utilizare este cea de a stabiliza solul cu o pantă foarte abruptă, fie că este vorba despre un teren intravilan, o albie de râu sau un proiect de infrastructură, etc. Gabioanele sunt de mai multe feluri şi uneori se folosesc mai multe tipuri de elemente în aceeaşi construcţie pentru a răspunde nevoilor structurale şi estetice.
Construcţia structurii unui gabion este compusă din una sau mai multe plase de oţel zincat şi pietre destul de mari cât să nu treacă prin ochiurile plaselor alese. Uneori se utilizează două sau trei plase succesive, întâi cea mare, apoi cea cu ochiurile mai mici şi în ultimul rând cea cu ochiurile cele mai mici pentru a asigura o compactare cât mai mare a pietrişului în gabion. De cele mai multe ori însă, un gabion are o singură plasă.
Gabioane
Sunt coșuri realizate din plasă dublu răsucită cu ochi hexagonal produse în conformitate cu standardul EN 10223-3 cu marcaj CE si prevazute cu Certificarea de Produs. Gabioanele sunt umplute cu pietre la locul implementării proiectului pentru a forma structuri flexibile, permeabile, monolitice. Acestea sunt împărțite în celule prin diafragme. Pentru a consolida structura toate muchiile panourilor din plasă sunt tighelite cu sârmă cu un diamentru mai mare.
Dimensiuni standard
Lungime (L) Lâțime (l) Înălțime (H)
1.0 – 6.0 m 1.0 – 2.0 m 0.5 – 1.0 m
Aplicații
Gabioanele sunt destinate a fi utilizate pentru stabilizarea pantei solului într-o gama largă de aplicații, inclusiv în lucrări de reparații a alunecărilor de teren, proiecte privind controlul eroziunii, construcții de pante abrupte atât pentru lucrări de infrastructură rezidențială cât și în lucrări de infrastructură rutieră, ziduri de sprijin, ramblee de canale.
Rezultate teste coroziune
Test de durabilitate la pulverizarea cu sare neutra – 5% din suprafață după 1000 de ore