Geocompozite drenante

Geocompozitele de drenaj sunt structuri rigide obtinute din materiale polimerice polyester, polipropilena, polietilena. Structural ele pot fi: realizate din monofilamente care alcatuiesc o retea de canale paralele capabila sa colecteze sis a dirijeze apa catre colectoare; realizate din retele rigide dispuse sub forma romboidala ce asigura o curgere continua laminara; realizate sub forma de folie cu crampoane (forma de cofrag), din mai multe alveole, cu rezistenta mare la solicitari mecanice si la actiunea substantelor chimice. Geocompozitele drenante inlocuiesc filtrele din materiale granulare naturale si au capacitatea de curgere mult mai ridicata, atat sub presiuni mari, dar si la gradienti hidraulici mici. Geocompozitele drenante, in functie de pozitia de montaj, pot fi simple sau acoperite pe o fata sau chiar pe ambele cu geotextile tesute sau netesute.

    Funcții

    D=drenaj; F=Filtrare; S=Separare

    Aplicații

    • Geocompozitele drenante sunt utilizate pentru drenajul apei sau a altor lichide sau pentru dispersia gazelor la inchideri si constructii depozite de deseuri, rezervoare de apa, la constructiile si modernizarile de drumuri, cai ferate si alte zone cu trafic, pentru structuri de retentie, poduri, fundatii, subsoluri, canale, tuneluri si alte structuri ingropate, gradini si terenuri de sport;
    • Drenaj subteran pentru structure geotehnice, tunele, ziduri de sprijin si sustinere, structuri subterane;
    • Cladiri civile si industriale, centre comerciale, zone de parcare, amenajari peisagistice, stadioane, amenajari locuri de joaca, etc.

     

    Avantaje

    • Reduc costurile si timpul de executie al diferitelor structuri, in special la depozite de deseuri;
    • Utilizare usoara, instalare facila si fara sa necesite dispositive sau procedee complicate;
    • Functionalitate garantata pentru o perioada mult mai lunga de timp decat solutiile clasice;
    • Pemit utilizarea mult mai eficienta a spatiului si a volumului depozitelor de deseuri decat in cazul utilizarii filtrelor inverse din materiale granulare, la fel si in cazul zidurilor de sprijin si a peretilor de gabioane.